fbpx

Gyakran Ismételt Kérdések

Új fűtésrendszer kiépítése

Fűtésrendszer kiépítése előtt állok, mit javasoltok?

A fűtésrendszer kialakításánál fontos szempont, hogy ügyfeleink milyen igényt fogalmaznak meg: fontos-e az esztétikai szerep, a megújuló energia hasznosítása, vagy tényleg csak praktikus megoldást keresünk.

A legelterjedtebb hőleadó rendszer a radiátor, melynek előnye, hogy egyszerű a telepítés és kisebb kezdeti beruházást igényel. Ezzel szemben a felületi hőleadók, azaz a fal-, mennyezet- és padlófűtés kivitelezése nehezebb és drágább, azonban fenntartásuk gazdaságos, és egészen más hőérzetet biztosítanak ezek a technológiák. A tető állapotából és tájolásából kiindulva szóba jöhet a napenergia hasznosítása is.

Hogyan lehet napenergiát hasznosítani a fűtés biztosításához?

Mivel a napelem áramot állít elő, ezért az előállított áram segítségével egyéb elektromos hőtermelő egységeket lehet kiépíteni. Ilyen egység például a hűtő-fűtő klíma vagy az infrapanel.

A hűtő-fűtő klíma előnye, hogy egyszerre biztosítja a megfelelő hőmérsékletet nyáron és télen is, tehát két legyet ütünk egy csapásra.

Az infrapanel nagyon kellemes hőérzetet biztosít, továbbá nem keringteti a levegőt a szobában, így azoknak sem okoz gondot, akiknek valamilyen egészségügyi okból figyelniük kell erre a részletre is.

Hogyan alakítjátok ki az új fűtésrendszert?

Először épületgépészeti tervezést végzünk. Ez mindig az érvényes szabványokkal és műszaki előírásokkal összhangban történik, a praktikussági szempontok mellett pedig az esztétikus megjelenést is figyelembe vesszük.

Második lépésként a fűtési hőszükségletet mérjük fel, melynek során az épület adottságaiból és különböző időjárási feltételekből végzünk számításokat.

Az előkészületek után jöhet a kivitelezés, ami a háztartás igényeivel és az általunk javasolt megoldással összhangban történik, hiszen mindig figyelembe vesszük ügyfeleink elképzeléseit.

Nem tudom, hogy padlófűtés vagy radiátoros rendszer kerüljön kialakításra, tudtok segíteni?

Célunk, hogy ügyfeleink igényeivel összhangban tudjuk kialakítani a szükséges rendszereket. A fent említett dilemma során két gondolatot vegyünk figyelembe:

Radiátoros megoldásnál a hőszükséglet ismeretében pontosan megválasztható a hőleadók mérete. Ezzel elkerülhetjük a túl- illetve alulméretezést, vagyis a hőmérséklet összhangban lesz egyéni igényeinkkel, komfortérzetünkkel. A radiátoros rendszer kialakítása és karbantartása jellemzően nem költséges.

A padlófűtés egészen más komfortérzetet nyújt, továbbá esztétikus, hiszen nincs szem előtt semmilyen hőleadó egység. Ezen kívül praktikus is, mert egyenletes hőérzetet biztosít – legjobban kő járólap esetén érzékelhető ez a jótékony tulajdonsága, de más burkolatot is helyezhetünk rá.

Új vízvezetékrendszer illetve szennyvízhálózat kiépítése

Milyen elvek mentén alakítjátok ki a szennyvízhálózatot?

A szennyvízhálózat kialakítását mindig bízzuk szakemberre, hiszen fontos, hogy ezek a rendszerek megbízhatóan működjenek.

✔️A csatornákhoz leggyakrabban műanyagot alkalmazunk, mert a műanyag egyszerre rugalmas és masszív is.

✔️A megfelelő lejtésszög a dugulás elkerülését szolgálja, ezért erre nagyon odafigyelünk, hiszen sok bosszúságtól kímélhetjük meg ügyfeleinket.

✔️A kiépítés útvonala azért fontos, mert a csatornát meg kell kímélni a terheléstől, illetve célszerű kellő távolságot tartani a többi vezetéktől.

Új ingatlan esetén mikor kerül sor a vízvezetékrendszer és a szennyvízhálózat kialakítására?

Házunk alapjának elkészítésekor, a betonozás előtt elhelyezésre kerülnek a vízvezetékrendszer alapjai, például a szennyvízhálózat és a bejövő vízvezeték védőcsövei. Ezért a vízvezetékszerelővel igen hamar fel kell venni a kapcsolatot.

Milyen kültéri munkával bízhatlak meg titeket?

Az új vízvezetékrendszer és szennyvízhálózat kiépítésén kívül vállaljuk kerti csap kiépítését, nyomáscsökkentő beszerelését. Amennyiben a kinti csapokat télen is használni szeretnéd, fagymentesítő fűtőkábellel tudjuk ellátni őket a zavartalan működés érdekében.

Mitől függ a vízvezeték kiépítés ára?

Először meghatározzuk, hogy milyen csöveket fogunk használni, majd felmérjük a terepet és az igényeket, hogy el tudjuk dönteni, mennyibe fog kerülni a vízvezeték kiépítés ára. Ez sok mindentől függ, így árajánlatért kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Fűtésrendszer felújítása, karbantartása

Teljeskörű fűtéskorszerűsítésre lenne szükségem, konvektoros rendszerről cirkó rendszerre váltanék. Ebben tudtok segíteni?

Természetesen. Fontos lenne tudnunk, hogy ahová a kazán kerülne, ott van-e jelenleg gázcsonk, mert amennyiben nincs, gáztervet kell készíttetni, ami kicsit meghosszabbítja a folyamatot. Egy helyszíni felmérés után tudunk árajánlatot készíteni.

Honnan tudom, hogy a radiátor légtelenítésére van szükség?

A két leggyakoribb jel, ha egy radiátor nem melegszik fel, illetve ha csobogó hangot hallunk a radiátorban vagy a vezetékben. Ez arra enged következtetni, hogy nem egyenletes a víz eloszlása.

Önállóan oldanám meg a radiátor légtelenítését, mit kell tennem?

Először le kell állítani a fűtési rendszert, majd a légtelenítő szelepen keresztül légtelenítjük a fűtőtesteket. Töltsük fel a fűtési rendszert 1,2-1,5 bar nyomásra (a cirkó ne működjön). Végül indítsuk el a fűtést és szükség esetén ismételjük meg a folyamatot. Azonban ha még nincs tapasztalatod benne, akkor érdemes egy szakembert megkérni.

Sípoló hangot ad a radiátor, mi lehet a baj?

A radiátor sípoló hangjának legjellemzőbb okai lehetnek:

– Kopott a radiátorszelep

– Nem megfelelő a keringtető szivattyú kapacitása.

Ha bármilyen hangot tapasztalsz, javasoljuk, hogy kérd szakember segítségét.

„Pattog” a radiátor, mi lehet az oka?

A pattogó hang főbb okai lehetnek:

-A régi csőrendszer vízköves

-A csőrendszerben feszültség keletkezik

-Nincs meg a lehetőség a megfelelő hőtágulásra (körbeépítették járólappal, esetleg körbeöntötték betonnal)

-A keringtető szivattyú kapacitása nem megfelelő.

Vízvezetékrendszer karbantartása, felújítása

Melyek a csőtörés jellemző jelei?

Csőtörésre kell gyanakodnod, amennyiben elszíneződött a víz, vizes, esetleg penészes fal található a házban, illetve nagyobb fogyasztási értékre leszel figyelmes. A vizes/penészes fal nemcsak csúnya, de egészségtelen is, így mindenképp figyelni kell rá. Jellemző „tünet” lehet még csöpögő csap és a kellemetlen „csatornaszag”.

Folyton eldugul a mosogató. Mi lehet a baj?

Előbb-utóbb bármely háztartásban előfordulhat dugulás, ott is, ahol ügyelnek a rendszer tisztaságára, karbantartására. Ha a mosogató alatti csövek házi tisztítása nem segít, a probléma mélyebben gyökerezik, mely szakembert igényel. A megoldást egy alapos ipari tisztítás jelenti, de ne aggódj, valószínűleg nem kell falat bontani.

Mit kell tennem esedékes vízóracsere esetén?

Fontos, hogy a vízóra cseréjét minden esetben jelezni kell a szolgáltatónak, a munkával pedig csak olyan szakembert bízzunk meg, akinek erre jogosultsága van.

Mit tehetek a vízvezetékrendszer épsége érdekében?

Ügyelni kell arra, hogy ne kerüljenek olyan anyagok a lefolyóba, mint például ételmaradék, zsiradékok vagy hajszálak. Bánjunk óvatosan a házi praktikákkal, ecet és szódabikarbóna helyett inkább használjuk az erre a célra megjelölt tisztítószereket.

Amennyiben úgy gondolod, hogy ez már nem elég a rendszernek, és felújításra van szükség, fordulj szakemberhez. Nemcsak a rendszeres karbantartási munkáktól fogod megkímélni magad, de egészségedért is teszel, hiszen a rendszer állapotától függ az ivóvíz minősége is.

Szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos kérdések

Ingatlanvásárlás előtt állok. Mire figyeljek a fűtési rendszert illetően?

Nemcsak a munkálatok elvégzése esetén állunk rendelkezésre, hanem szeretnénk tanácsokkal is ellátni ügyfeleinket.

Célszerű megnézni a radiátorok állapotát (rozsda, leszakadás, lógás), hogy van-e csepegés a csőrendszeren, a kazán vagy a cirkó környékén egyedi fűtés esetén, illetve padlófűtés esetén vizsgáljuk meg az osztó gyűjtőt – csatlakozáspontjainál lehetséges a csepegés.

Beépített világítással/rádióval ellátott zuhanyfülkét be tudtok építeni?

Amennyiben a zuhanykabin modern funkciókkal is fel van szerelve, szükség lesz egy villanyszerelőre is. Bizonyos esetekben a csempét vagy a járólapot is bontani kell, ehhez pedig hívni kell egy burkolót.

Nem tudom eldönteni, érdemes-e csak azért szerelőt hívni, hogy ellenőrizze a gázkazán állapotát?

A gázkazán ellenőrzése során választ kapunk arra a kérdésre, hogy a készülék alkalmas-e arra, hogy a következő fűtési szezon során ellássa feladatát. A karbantartás, ellenőrzés azért fontos, mert a fűtési szezon kezdetekor ugyanúgy fény derülhet egy problémára. Ilyenkor egyrészt kellemetlen a hideg lakásban várni a szakembert, másrészt a szerelők is elfoglaltak és jóval tovább tarthat, mire megérkezik a segítség.

Mi az előre gondolkodásban hiszünk, javasoljuk, hogy már nyáron gondolj az ellenőrzésre. 😊

Háztartási gépek beüzemelésével kapcsolatban fordulhatok hozzátok?

Természetesen. Az új háztartási gépek vásárlása esetén az áruházak is nyújtanak beszerelési szolgáltatást, azonban a kiküldött szerelőt később nem tudjuk visszahívni probléma esetén. Ezért sokkal jobb döntés, ha ilyenkor saját szerelőnket hívjuk fel, aki garanciát is vállal munkája után.

Ha még nincs “kedvenc” szerelőd és éppen aktuális számodra egy új háztartási gép beüzemelése, hívd a Thermomania megbízható szakembereit!

Mi mindenben számíthatok rátok új ingatlan esetén?

– Megtervezzük a fűtés- és vízvezetékrendszert, illetve a szennyvízhálózatot

– Megvásároljuk a megfelelő alapanyagokat és a beépítésre szánt anyagokat

– Számtalan szerszámra, eszközre is szükség van, amellyel szakembereink rendelkeznek, így azokat nem szükséges a háztulajdonosnak megvásárolnia.

Mennyivel előre vegyem fel veletek a kapcsolatot, ha kiépítést vagy korszerűsítést tervezek?

Mivel a szakemberek ősszel jellemzően kisebb munkálatokat és hirtelen felmerülő problémákat látnak el, ebben az időszakban nem jellemző a teljes körű kiépítés és kivitelezés. A fűtési szezon kezdete után azonban bátran keress fel minket, hogy a következő évi kivitelezést időben megbeszéljük!

Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.