Így óvd meg a vízvezetékrendszer épségét!

Így óvd meg a vízvezetékrendszer épségét!

Amikor vízvezetékrendszerrel kapcsolatos hibaelhárítással bíznak meg minket, gyakran tapasztaljuk, hogy olyan dolgok végzik a lefolyóban, amiket nem szabadna beleönteni. Ez egy kis odafigyeléssel könnyen kiküszöbölhető, ellenkező esetben azonban sok problémát tud okozni, ugyanis a csövek falára lerakódott anyagok komoly dugulást okozhatnak.

Zsiradékok, olaj, vaj

Az olaj, vaj és zsír azok az anyagok, amiket talán leggyakrabban öntünk a lefolyóba. A vaj és a margarin azért nem odavaló, mert kihűlve megszilárdulnak, ráadásul vízben nem oldódnak, így „vízálló” akadályt jelentenek a csövekben. Az olaj ugyan állagából fakadóan nem tűnik annyira veszélyesnek, egyszerűen csak lefolyik a vízzel együtt, gondolhatnánk. Azonban ezekre az anyagokra nemcsak a lefolyó miatt kell figyelni, hanem környezeti megfontolásból is.

Tudtad, hogy egy csepp használt olaj többszáz liter vizet is beszennyezhet? A víz felszínén úszva megakadályozza az oxigénfelvételt, ami nagyon veszélyes az élőlényekre nézve. Akkor mi a megoldás, mit tehetünk ellene? A használt olajat leadhatjuk az erre kijelölt lerakóhelyeken, például benzinkutaknál, élelmiszerüzletben, lakossági hulladékudvarokban. Sajnos a lakosság által felhasznált olajnak csak kis része kerül gyűjtőhelyekre, lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyóban vagy a szemétben végzi. Javasoljuk, hogy keresd meg a hozzád legközelebbi leadóhelyeket! Ezzel nemcsak vízvezeték-rendszered állapotáért, hanem a környezetünkért is sokat teszel!

Az ételdarabok, élelmiszerek inkább a kukába kerüljenek!

A tányéron maradt ételmaradékok helye a szemetesben van. Ugyanígy a tojáshéj, sőt, a nyers tészta, rizs, gríz és a kávézacc helye is! Hogy miért? Ezek olyan élelmiszerek, amelyek a lefolyóba jutva megszívják magukat vízzel, melynek következtében megnő a térfogatuk és akadályt jelentenek a víz számára, rosszabb esetben pedig dugulást okoznak. Főleg abban az esetben, ha az ételmaradékok rendszeresen a lefolyóban végzik – sok kicsi sokra megy!

Ezt legegyszerűbben úgy kerülhetjük el, ha mosogatás előtt kidobjuk a tányér tartalmát, amitől egyébként a mosogatás is sokkal egyszerűbb lesz. Fontos és praktikus megoldás még, ha a lefolyón mindig van egy könnyen tisztítható szűrő, ami elállja a darabkák útját. Ezt bármikor egyszerűen kiüríthetjük, anélkül, hogy valami lement volna a lefolyón! Ugyanez érvényes a fürdőszobára is, ahol például a haj tud óriási dugulásokat okozni. Ezt is könnyen megelőzhetjük a szűrő használatával!

Óvatosan a hőmérsékletváltozással és a vegyszerekkel

Apróságnak tűnhet, illetve sokan gondolják, hogy körülményes betartani, de hidd el, sokat tehetsz vele a csövek épségéért. Óvatosan kell bánni a forró vízzel, pontosabban a forró és hideg víz váltogatásával. Sem a mosogatónak, sem a lefolyócsőnek nem tesz jót a hirtelen hőmérséklet-különbség. Főzés közben úgy öntsd le a burgonyáról vagy a tésztáról a forró vizet, hogy közben megnyitod a hideg vizet is – ezzel kiegyenlíted a hőmérsékletet!

A lefolyó átmosására, a dugulás megelőzésére vagy elhárítására használatos vegyszerek erős vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek maró hatásukon túl a vízrendszerbe jutás miatt sem ajánlottak. Ha hirtelen nem megoldható a szakszerű segítség, azt javasoljuk, hogy inkább a házi praktikákat vesd be, például a szódabikarbónát vagy hasonló „gyengébb” anyagot, így sokat tehetsz az alkatrészek hosszabb élettartamáért.

Ha kíváncsi vagy további tippekre, érdekességekre, kövesd Facebook oldalunkat! Ismerd meg szolgáltatásainkat és vedd fel velünk a kapcsolatot, ha megbízható szakembereket keresel!



Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.